Optimális páratartalom

A lakóterek optimális páratartalma megközelítőleg 40% és 60% relatív páratartalom között van. Ha a mért érték alá esik, azaz alacsony páratartalom mellett, ez irritálja a nyálkahártyákat és a légutakat, és így befolyásolja a jólétet. Ha azonban a relatív páratartalom ezen érték fölé emelkedik, ez elsősorban a penészképződés elősegítését eredményezi, amelynek során kondenzáció alakul ki az életterekben. Az optimális páratartalom higrométerrel könnyen mérhető.

Tippek az optimális páratartalom eléréséhez

  • Az optimális relatív páratartalom 40% és 60% között van . Egy másik jelzés az, hogy 45-50% az optimális az emberi egészségre, anélkül, hogy a légutak, a szem és a nyálkahártya irritálódna.

  • Semmi sem határozható meg arról, hogy melyik hajlam jobb a szervezetünk számára. A túl magas és a túl alacsony relatív páratartalom káros az emberi testre. A relatív páratartalom ezért nem lehet tartósan 30% alatt vagy 70% felett .

  • A 70% -os relatív páratartalomtól kezdve az egyes penészgomba továbbra is gyorsan szaporodik. Szabály egy szobában hosszabb ideig, több mint 80% -os relatív páratartalom mellett, az egyik penész elkerülhetetlen.

  • Az emberek nedvesebb levegőt érznek, mint a melegebbet. Ez a hatás különösen meleg levegőn észlelhető. Ha még mindig magas a vízgőztartalma, akkor melegebbnek és nedvesebbnek tekintik.

  • A szabadban ez aligha lehetséges, de a saját négy falában a páratartalom célzottan szabályozható. A hatékony szellőzés és a megfelelő fűtés révén csökkenthető, de növelhető.

.

Nappali és munkahelyiségek páratartalma

A nappali szoba és a dolgozószoba szintén azok a helyiségek, ahol az idő nagy részét eltöltik. Ezenkívül nem vannak kitéve túlzott nedvességnek (például fürdőszoba és konyha), és átlaghőmérsékleten vannak, tehát nem hűtik túl. Ebben az esetben ideális esetben 40% és 60% közötti ideális páratartalom érvényesül.

 

Egyébként ezen információ külső értékeit határértékekként kell érteni. Ezért a nedvességnek nem szabad karcolódnia a két érték egyikén, hanem optimálisan 45% és 50% között . Ha a páratartalom 40% alá csökken, száraz és viszkető bőrhez, valamint irritált légutakhoz és nyálkahártyához vezethet. Ha az érték 60% fölé emelkedik, akkor kondenzáció képződhet és előállhat az öntőforma. A optimális hőmérséklet Ebben a térben megközelítőleg 20 ° C-on, egy kissé felfelé korrekció lehetséges (+2 ° C). Ennek oka az, hogy 20 ° C és 23 ° C között elérjük a legmagasabb emberi teljesítményt és a hőmérsékletet.

 

Ez a hőmérséklet ajánlott különösen azokban a helyiségekben, amelyeket megállítani szándékoznak. Bárki, aki 20 ° C-on barátkozik, sok pénzt takaríthat meg ugyanazzal a hatással. Egy közepes méretű, körülbelül 150 m² lakóterületű, gázfűtésű családi ház évi 1350 kWh megtakarítást eredményez, ha az átlaghőmérsékletet 1 ° -kal csökkentik. De nem szabad elkövetnie azt a hibát, hogy túl kevés melegítéssel jár - a helyiség hőmérséklete 15 ° C alá esik, a nedvesség gyorsan kondenzálódik a falakon. Ez penészhez vezet.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now